TERENSKA NASTAVA IZ SJEMENARSTVA, RASADNIČARSTVA I POŠUMLJAVANJA – STUDIJSKI PROGRAM ŠUMARSTVO

  0
  757

  Studenti treće godine Studijskog programa Šumarstvo (odjeljenje Vlasenica), Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, boravili su u sklopu redovne terenske nastave iz nastavnog predmeta Sjemenarstvo, rasadničarstvo i pošumljavanje u Centru za sjemensko-rasadničku proizvodnju (CSRP) sa sjedištem u Doboju, u petak 11.11.2022. godine.

  Prilikom izvođenja terenske nastave studenti su imali priliku da vide kompletan proces Dorade i čuvanja sjemena, proces Kontejnerske proizvodnje sadnica švedske linije BCC, kao i klasičan način proizvodnje sadnica u poljskim uslovima. Jedan dio predavanja odnosio se i na dekorativne vrste čijom proizvodnjom se bavi rasadnik Stanovi, kojim gazduje (CSRP). Poseban dio predavanja posvećen je ispitivanju vitalnosti i klijavosti sjemena, kao dijelu kojim se bavi pomenuti centar.

  Veliku zahvalnost dugujemo rukovodstvu i zaposlenima u rasadniku sa kojima se odvija dugogodišnja saradnja, kao i kolegama u rasadniku Stanovi, dipl.ing. Dragani Todić, upravniku rasadnika Stanovi i dipl.ing. Bojanu Todiću na praktičnim predavanjima i odličnom gostoprimstvu.

  Studijsku posjetu vodili su predmetni nastavnik prof. dr Saša Orlović i saradnik Milena Stanković Neđić, viši asistent.