SARADNJA POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA I MPŠiV RS KROZ REALIZACIJU PROGRAMA „Unapređenje kvaliteta kabaste i koncentrovane stočne hrane proizvedene i spremljene na farmama poljoprivrednih proizvođača“

0
767

U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, počeo je sa realizacijom Programa „Unapređenje kvaliteta kabaste i koncentrovane stočne hrane proizvedene i spremljene na farmama poljoprivrednih proizvođača“ (u nastavku: Program), gdje pravo na podsticajna sredstva za analizu kvaliteta stočne hrane proizvedene i spremljene na farmama (Pra­vil­nik o uslo­vi­ma i na­či­nu ostvarivanja nov­ča­nih pod­sti­ca­ja za razvoj poljoprivrede i se­la, član 71.) imaju poljoprivredna gazdinstva posredstvom ovlašćene institucije. Imenovanjem Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao jedne od dvije ovlašćene institucije, utvrđeni su poslovi vezani za analizu kvaliteta stočne hrane, kao i ostale poslove u vezi analize hrane (uzorkovanje hrane, interpretacija rezultata ipitivanja, izdavanje stručnih mišljenja i tumačenja).

Trajanje programa obuhvata period od 2021. (jul mjesec) do 2025. godine, sa mogučnošću produženja. U toku ovog perioda kontrole stočne hrane proizvedene na farma, ista bi se izvodila svake godine. Za 2021. godinu, biće urađeno 315 uzoraka stočne hrane.

Analiza kvaliteta stočne hrane (od pripreme, preko analiza, do interpretacije) obavljaće se u Laboratoriji za ispitivanje kvaliteta stočne hrane Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koja je snabdjevena potrebnom, kao i pratećim priborom i rezervnim materijalom, neophodnim za fizičko – hemijske analize uzoraka stočne hrane. Laboratorija funkcionišu po principu redovnog planiranja i praćenja izvršenja plana, nabavci nove opreme, hemikalija, održavanju, etaloniranju i obuci osoblja koje je zaduženo za istu. Kadrovski potencijal obezbjeđuje da laboratorija može odgovoriti na svaki zahtjev korisnika, ne samo u pogledu pouzadanosti i pravovremenosti rezultata ispitivanja nego i u pogledu stručnog tumačenja dobijenih rezultata.

Ovim programom biće obuhvaćena sljedeća hraniva (kabasta, koncentrovana) koja su proizvedena na farmama: sijeno, sjenaža, silaža, ugljikohidratna – energetska koncentrovana hraniva, proteinska, koncentrati proizvedeni na farmi, TMP – kompletan obrok za životinje.

Parametri koji će biti obuhvaćeni fizičko – hemijskim analizama, a koji direktno utiču na pravilno balansiranje obroka (koji će takođe ukompletirati preporuke korisnicima), su sljedeći: sadržaj sirovih proteina (SP), sadržaj sirovih masnih materija (SMM), sadržaj sirove celuloze (SC), sirovi pepeo (mineralne materije), pH vrijednost (odnosi se na silažu i sjenažu), sadržaj suve materije (SM)/vlage, bezazotne ekstrahovane materije (BEM) – skrob i niži ugljikohidrati, kao i obračun energetske vrijednosti sijena – neto energije laktacije (NEL) i neto energije mesa (NEM). Pored toga, uradiće se i organoleptička svojstva hraniva.

 

Zahvaljujemo se MPŠiV RS na prethodnim, kao i postojećoj saradnji i radujemo se budućim saradnjama, koje će za posljedicu imati razvoj poljoprivrede i sela Republike Srpske.