НАПРАВИ ПРАВИ ИЗБОР, УПИШИ ПОЉОПРИВРЕДУ ИЛИ ШУМАРСТВО !

Сада се налазиш на једној од најважнијих животних раскрсница. Избор факултета је избор твоје будућности.

Зашто да твој избор буде Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву?

Много је разлога, али најважнији разлог су твоја интересовања. Ако се питаш шта ћеш да научиш, о томе можеш више сазнати ако погледаш наше студијске програме Факултета и изабереш онај који ти највише одговара.

Вјероватно не знаш да је Пољопривредни факултет један од првих факултета који је почео са радом у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву и да је данас једна од најзначајнијих установа високог образовања у области пољопривреде и шумарства у Републици Српској. Пољопривредни факултет ти пружа одличне услове студирања, савремено опремљене учионице, лабораторије, студентску читаоницу, библиотеку….

Да ли пољопривреда и шумарство имају будућност?

Слободно можемо да кажемо да су пољопривреда и шумарство гране привреде које ће имати сигуран развој и перспективу. Ако сумњаш у нашу тврдњу, требало би да знаш да организација УН за храну и пољопривреду (ФАО) процјењује да свјетска производња хране до 2050. године треба да порасте за читавих 70 одсто да би подмирила потребе будућих девет милијарди становника планете. Повећана потражња за производњом хране и питања животне средине чине пољопривреду и шумарство најперспективнијим гранама привреде у будућем периоду.

Све што те интересује о упису, студијама, условима студирања можеш наћи на овој страници. Ако имаш питања или су ти потребне додатне информација можеш контактирати Студентске службе Факултета које ће ти дати одговор.

Треба да знаш и да студентски живот није само учење, него и дружење са колегиницама и колегама, студентске журке, студентско такмичење Агрономијада, студијска путовања у земљи и иностранству. О томе ћеш више сазнати од наших студената. Студенти су дружељубиви и колегијални.

Информације о упису

Кандидат уз пријаву на Конкурс подноси: свједочанства сва четири разреда средње школе, диплому о положеном завршном односно матурском испиту, извод из књиге рођених и доказ о уплати накнаде за полагање пријемног испита.

Кандидат који конкурише за упис у прву годину основних студија полаже пријемни испит из Биологије и Хемије.

Редослијед на ранг листи кандидата за упис у прву годину основних студија утврђује се на основу општег успјеха постигнутог у средњем образовању и резултата постигнутог на пријемном испиту. Зависно од резултата постигнутих на пријемном испиту, општег успјеха у средњој школи и освојеног мјеста на ранг листи кандидат може бити уписан у прву годину основних студија на терет буџета или као суфинансирајући студент. Упис кандидата који су положили пријемни испит врши се након објављивања коначне ранг-листе на огласној табли, у за то предвиђеном временском року. Кандидати који суфинансирају студије имају право на одређене повластице у финансирању које одобрава Влада Републике Српске, а у складу са прописаним критеријумима.

Кандидати који стекну право на упис на Факултет подносе:

  • пријавни лист;
  • два обрасца ШВ-20;
  • пријавни семестрални лист;
  • семестрални лист;
  • двије фотографије;
  • индекс;
  • љекарско увјерење;
  • доказ о уплати за студије, за студенте који плаћају школарину.

Уписни материјал и индекс се могу купити у просторијама студентске службе Факултета приликом уписа.