Наш колега са Студијског програма Шумарство учествовао на научној експедицији на Камчатки

0
823

Од 15. августа до 5. септембра 2022. године, мр Бобан Милетић, виши асистент на Катедри за Шумарство Пољопривредног факултета Источно Сарајево, у својству истраживача учествовао је у међународној научној експедицији у Руској федерацији – „Камчатка: Сјеверозападни ватрени прстен“ (енг. Kamchatka: the North-Western Ring of Fire), која се одржала у оквиру програма „Нова генерација“, под покровитељством Руског географског друштва.

Шири истраживачки тим, који је састављен од стручњака из области зоологије, ботанике, географије и геологије из Србије, Бјелорусије, Казахстана, Узбекистана, Киргистана, обавио је мултидисциплинарно истраживање у циљу процјене стања компонената животне средине у парку природе „Наличево“, идентификације и мапирања станишта регионалних ендема флоре и фауне, идентификације туристичких и рекреационих зона, идентификације антропогеног утицаја на животну средину, као и израде приједлога за развијање нових еколошких рута.

Прикупљање података на терену обављено је у трајању од 8(10) дана (18.-28. август) на рути дужине 75,50 километара која пролази кроз вулканске предјеле, као и станишта различитих зељастих и дрвенатих биљака, али и станишта медвједа, који су многобројни на овом подручју. У оквиру поменуте руте, учесници су имали прилику да посјете централни дио парка природе и да се упознају са историјатом његовог развоја у музеју који се налази на поменутој локацији.

По завршетку теренског дијела експпедиције, изрвшена је обрада прикупљених података и израда пригодних сажетака, при чему су добијени резултати приказани на Сверуском омладинском еколошком форуму „Екосистем“ у Петропавловску Камчатском. Том приликом, али и током преосталих дана боравка, учесници експедиције имали су прилику да посјете околину Петропавловска Камчатског: Виључински водопад, Малу долину гејзира, Сопку Горелују и др.