Студије другог циклуса – мастер студије, студијски програм Пољопривреда, конципиране су као једногодишњи студијски програм (два семестра). Током године студија студент стиче 60 ЕCTS. Сви предмети су једносеместрални и носе одговарајући број ЕCTS. У оквиру студијског програма изучавају се 2 обавезна предмета (Методологија научно истраживачког рада, Експериментална статистика) те изборна група предмета. Обавезни предмети ће дати проширена знања из области методологије научно-истраживачког рада, односно да студенти стицањем нових сазнања буду способни да учествују у научно истраживачком раду, писању научних и стручних радова. Да стекне знања/разумијевања за препознавања важнијих сегмената пословања – приходе, расходе, новчане токове, финансијску структуру, бонитет инвеститора (произвођача), показатеља пословног успјеха. Вјештина за обједињавање теоријског и практичног знања биотехничко – технолошких елемената уз економску оправданост и могућност конкретне пријмене у пракси; специфичан процес »овладавања занатом« – оспособњавање стручњака за посао да уз уштеду новца постигну бољу економску корист.
Полагањем обавезних предмета студент стиче 10 ЕСТS, а полагањем изборних предмета још 20 ЕСTS. Стручна пракса изводи се у другом семестру (5 ЕСTS) Израдом завршног – мастер рада студент може да стекне 25 ЕСTS. Укупан збир ЕСTS на студијском програму је 60.
Наставни план другог циклуса академског студија (мастер – Пољопривреда)
| Научна област | Пољопривредне науке |
| Студијски програм | Пољопривреда |
| Модул 1 | Биљна производња |
| Модул 2 | Анимална производња |
| Модул 3 | Агроекономика и рурални развој |
| НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ | СЕМЕСТАР И ФОНД ЧАСОВА | |||||||||
| РБ | Шифра предм. | Назив предмета | Статус:
Обавезни (О) Изборни (И) |
Семестар | Број часова у семестру | ECTS | ||||
| зимски | љетни | П | В | |||||||
| ПРВА ГОДИНА | ||||||||||
| 1. | IIП-1-1о | Методологија научно истраживачког рада | О | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
| 2. | IIП-1-2о | Експериментална статистика | О | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
| 3. | IIП-1-3и | Изборни предмет 1 | И | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
| 4. | IIП-1-4и | Изборни предмет 2 | И | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
| 5. | IIП-1-5и | Изборни предмет 3 | И | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
| 6. | IIП-1-6и | Изборни предмет 4 | И | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
| 7. | IIП-1-1о | Стручна пракса | – | II | 0 | 60 | 5.0 | |||
| 8. | IIП-1-2о | Студијско-истраживачки рад | – | II | 0 | 120 | 10.0 | |||
| 9. | IIП-1-3о | Завршни мастер рад-дипломски рад | – | II | 0 | 180 | 15.0 | |||
| Укупно часова по семестру | 360 | 360 | ||||||||
| Укупно ECTS бодова по семестру | 30 | 30 | ||||||||
| Укупан број испита по семестру | 6 | 3 | ||||||||
Списак изборних предмета за модул 1: Биљна производња СП ПОЉОПРИВРЕДА (мастер академске студије)
| РБ | Изборни предмети модула 1
Биљна производња |
| 1. | Органска ратарска производња |
| 2. | Иновације у ратарској производњи |
| 3. | Унапређење и заштита агроекосистема |
| 4. | Инвазивни корови |
| 5. | Дорада и чување семена ратарских биљака |
| 6. | Агротехника крмног биља |
| 7. | Механизација биљне производње |
| 8. | Теорија оплемењивања биљака |
| 9. | Производња сјемена ратарских биљака |
| 10. | Исхрана ратарских и повртарских биљака |
| 11. | Исхрана воћарских, виноградарских и хортикултурних биљакa |
| 12. | Заштита ратарских и повртарских биљака од штеточина |
| 13. | Заштита воћака и винове лозе од штеточина |
| 14. | Болести ратарских и повртарских биљака |
| 15. | Болести воћака и винове лозе |
| 16. | Гајење поврћа у заштићеном простору |
| 17. | Основе производње зачинских и ароматичних биљака |
| 18. | Берба, сортирање,паковање и чување поврћа |
| 19. | Гајење поврћа у отвореном простору |
| 20. | Производња репродукционог садног материјала |
| 21. | Помотехника у воћарству |
| 22. | Пројектовање у воћарству |
| 23. | Пројектовање у виноградарству |
| 24. | Системи гајења винове лозе |
| 25. | Инструменталне методе хемијских анализа |
| 26. | Методе лабораторијског и теренског истраживања земљишта |
| 27. | Загађивачи земљишта |
Списак изборних предмета за модул 2: Анимална производња СП ПОЉОПРИВРЕДА (мастер академске студије)
| РБ | Изборни предмети модула 2
Анимална производња |
| 1. | Технологија производње хране за домаће и гајене животиње |
| 2. | Анимални генетички ресурси |
| 3. | Селекција и оплемењивање домаћих животиња |
| 4. | Органска анимална производња |
| 5. | Физиологија и репродукција домаћих животиња-одабрана поглавља |
| 6. | Здравствена заштита и добробит домаћих животиња-одабрана поглавља |
| 7. | Објекти и опрема у сточарству |
| 8. | Инструменталне методе хемијских анализа |
Списак изборних предмета за модул 3: Агроекономика и рурални развој СП ПОЉОПРИВРЕДА (мастер академске студије)
| РБ | Изборни предмети модула 3
Агроекономика и рурални развој |
| 1. | Предузетништво у агробизнису |
| 2. | Менаџмент пословних система у агробизнису |
| 3. | Менаџмент пољопривредне производње |
| 4. | Рурална економија |
| 5. | Валоризација типичних и традиционалних производа |
| 6. | Рурални туризам |
| 7. | Инвестиције у пољопривреди |
| 8. | Облици финансирања пословних система у пољопривреди |
| 9. | Ризици и осигурање у пољопривреди |

