Тијана Бањанин
Доцент

Организациона јединица (катедра)
Пољопривредни факултет, Катедра за хортикултуру
Е- пошта
tijana.pekic@pof.ues.rs.ba
Телефон
+387 57 340 401
Предмети

Виноградарство, Посебно воћарство са виноградарством 2, Услови чувања воћа и грожђа

Биографија

Тијана (Миломир) Бањанин рођена је 1989. године у Сарајеву, општина Центар. Основну и средњу школу je завршила у Палама. У школској 2008/2009. години je уписала Пољопривредни факултет у Источном Сарајеву, смјер биљна производња. Дипломски рад одбранила je 2012. године. Била je стипендиста Фонда „Др Милан Јелић“ академске 2009/10, 2010/11, 2011/12 године. У мају 2012. године добила je Плакету Универзитета у Источном Сарајеву за изузетан успјех у току студија. У мају 2013. године, на промоцији дипломаца Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву проглашена je за студента генерације. У звање асистента, за ужу научну област Хортикултура на Пољопривредном факултету у Источном Сарајеву, изабрана је 2013.године. Мастер рад под називом „Агробиолошке и привредно-технолошке карактеристике црних сорти винове лозе у агроеколошким условима Требиња“ одбранила је 2014.године, на Пољопривредном факултету у Источном Сарајеву. У звање вишег асистента на Пољопривредном факултету Универзитета у Источном Сарајеву изабрана је 2015. године. Докторску дисертацију под називом „Карактеризација квантитативних и квалитативних особина сорте винове лозе Блатина у агроеколошким условима Требиња“ одбранила је 2022.године на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду.

Академска каријера

Академска каријера Година Институција Област
Избор у звање 2022 Пољопривредни факултет Источно Сарајево Хортикултура (Воћарство, Виноградарство и винарство)
Докторат 2022 Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду Воћарство и виноградарство
Магистратура 2014 Пољопривредни факултет Источно Сарајево Воћарство и виноградарство
Диплома 2012 Пољопривредни факултет Источно Сарајево Биљна производња

Библиографија

  1. Vukojević, D., Tomić, N., Marković, N., Mašić, B., Banjanin, T., Bodiroga, R., Đorđević, T., Marjanović, M. (2022). Exploring Wineries and Wine Tourism Potential in the Republic of Srpska, an Emerging Wine Region of Bosnia and Herzegovina. Sustainability, 14(5), 2485.
  2. Doğu, S., Uslu, N., Özcan, M. M., Banjanin, T. (2021). Phenolic Compounds of Some Wild Edible Fruits Growing in Turkey. Erwerbs-Obstbau, 63(1), 81-84.
  3. Banjanin, T., Nurhan, U., Ranković-Vasić, Z., Özcan, M.M. (2021). Effect of grape varieties on bioactive properties, phenolic composition, and mineral contents of different grape-vine leaves. Journal of Food Processing and Preservation, 45(2): e15159.
  4. Mohamed Ahmed, I.A., Özcan, M.M., Al Juhaimi, F., Babiker, E.F.E., Ghafoor, K., Banjanin, T., Osman, A.M., Gussem, A.M., Alqah, H.A. (2020). Chemical composition, bioactive compounds, mineral contents, and fatty acid composition of pomace powder of different grape varieties. Journal of Food Processing and Preservation, 44(7): e14539.
  5. Banjanin, T., Özcan, M.M, Al Juhaimi, F., Ranković-Vasić, Z., Uslu, N., Mohamed, I.A., Ghafoor, K., Babiker, E.E., Osman, A.M., Gassem, A.M., Salih, A.H. (2019). Effect of varieties on bioactive compounds, fatty acids and mineral contents in different grape seed and oils from Bosnia and Herzegovina. Journal of Food Processing and Preservation, 43(7): e13981.
  6. Gülcü, M., Uslu, N., Özcan, M.M., Gökmen, F., Özcan, M.M., Banjanin, T., Gezgin, S., Dursun, N., Geçgel, Ü., Ali Ceylan, D., Lemeshonak, V. (2019). The investigation of bioactive compounds of wine, grape juice and boiled grape juice wastes. Jоurnal of Food Processing and Preservation, 43(1): e13850.
  7. Nikolić, D., Banjanin, T., Ranković-Vasić, Z. (2018). Variability and heredity of some qualitative and quantitative grapevine characteristics. Genetika, 50(2): 549-560.
  8. Banjanin, T., Lisov, N., Petrović, A., Ranković-Vasić, Z., Blesić, M. (2019). The quality of grape and wine of Merlot and Blatina varieties in the agroecological conditions of the Trebinje vineyard. VIII International symposium on agricultural sciences AgroReS 2019, Banja Luka, Bosnia and Herzegovina, Book of proceedings, 69-76.

Остали релевантни подаци (усавршавања, пројекти, размјене)

Национални пројекти:

  1. Примјена супер абсорбента „тврда вода“ у пољопривреди и његова улога у задржавању влаге у земљишту (2018). Министарство науке и технологије Републике Српске. Учесник на пројекту.
  2. Стање и услови развоја винског туризма у Републици Српској (2020). Министарство за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске. Учесник на пројекту.
  3. Утицај локалитета гајења на фенолни састав и антиоскидативна својства грожђа и вина сорте Блатина (2020-2021). Министарство за научно технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске. Учесник на пројекту.

Билатерални пројекат

  1. Компаративна анализа одрживог развоја винског туризма у Словенији и Босни и Херцеговини, са нагласком на винске догађаје и фестивале (2021-2023). Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине. Учесник на пројекту.