Промоција Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву у Црној Гори

0
169

Поред реализације промотивних активности на територији Републике Српске (подручје Херцеговине, Семберије и сарајевско – романијске регије), промоција студијских програма Пољопривредног факултета Источно Сарајево је обављена и на територији Црне Горе, тј. општина Црне Горе које се доминатно класификују као подручја са значајном пољопривредном и шумарском производњом.  Уз раније успостављене контакте са руководством средњих школа у Бијелом Пољу, Беранама, Андријевици и Рожајима, промоција студијских програма Пољопивреда и Шумарство обављена је током 03. и 04. марта 2020. године.

Сарадници у настави мр Бобан Милетић и мр Тодор Ђорем су током дводневних активности обавили промоцију у виду кратке усмене презентације уз подјелу промотивног материјала у три средње школе у Бијелом Пољу; ЈУ Средња стручна школа, ЈУ Гимназија „Милоје Добрашиновић“ и ЈУ Средња електро – економска школа, у укупно 14. одјељења матураната. У ЈУ Средња мјешовита школа у Андријевици, промоција је обављена у 3 одјељења, док је због техничких и временских ограничења у ЈУ Средња стручна школа „Вукадин Вукадиновић“ у Беранама промоција обављена у једном одјељењу шумарског усмјерења. Руководству и наставницима пољопривредно-шумарског усмјерења ЈУ Средња стручна школа у Рожајима предочене су најбитније информације о Пољопривредном факултету Источно Сарајево и предат промотивни материјал намијењен њиховим ученицима.

Интересантан је податак да је Пољопривредни факултет Источно Сарајево, према наводима руководиоца раније наведених школа, прва високообразовна установа из Босне и Херцеговине која је обавила овакав вид промотивних активности у Црној Гори. Такође, не изостаје велика заинтересованост ученика за оба студијска програма Пољопривредног факултета, посебно за студијски програм Шумарство. Томе у прилог говори чињеница да је тренутно у Црној Гори занимање дипломирани инжењер шумарства класификовано као дефицитарно, због упражњених 30 мјеста која захтијевају наведено стручно звање.  

Промотивне активности Пољопривредног факултета ће се наставити и у наредном периоду у циљу што бољег уписа будућих студената на студијске програме Пољопривреда и Шумарство.