Jачање капацитета у развоју дуалног (двојног) високог образовања у БиХ

0
110

Kао дио Еразмус плус пројекта „Јачање капацитета у развоју дуалног (двојног) високог образовања у БиХ“, који води Универзитет у Источном Сарајеву, у Бијељини је 29.06.2020. године одржан округли сто на тему „Развој дуалног образовања у високом образовању Републике Српске“, чији циљ је да детектује компаније и институције у којима ће студенти током школовања моћи да обављају практичну наставу.

Посебна пажња је посвећена увођењу практичне наставе у високошколске установе. Осим представника Града, односно, професора Пољопривредног и Факултета пословне економије УИС-а и Економског факултета Суботица-Нови Сад, учествовали су привредници и пољопривредници са подручја Града Бијељина, као и представник бијељинских средњих школа.

Професори Пољопривредног факултета су у својој презентацији представили факултет, студијске програме које реализују, лабораторије и огледна поља. На Пољопривредном факултету се за студенте друге и треће године кроз наставни програм реализује феријална пракса током љета у трајању од двије седмице. Осим тога Факултет има огледна поља на којим студенти у току наставе имају практичне вјежбе из области Ратарства, Воћарства и Повртларства. Дио практичне наставе обезбјеђујемо посјетама институтима, пољопривредним газдинствима и другим пољопривредним субјектима.

Проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Источном Сарајеву и координатор пројекта испред УИС и за БиХ и Српску, проф. др Срђан Лалић, оцијенио је округли сто као прилику ка бољем увезивању привреде, и високог образовања, с циљем јачања капацитета и унапређења квалитета образовања студената. Важан дио тог процеса треба да буде њихова припрема да по завршетку факултетског образовања што прије добију реалну шансу да у пракси примијене стечена знања и да што успјешније одговоре на потребе послодаваца.

Представница Привредне коморе Републике Српске, Александра Михајловић Бијелић, оцијенила је да ова институција има значајну улогу у повезивању тржишта рада и образовања, а препозната је и њена улога у Закону о средњем образовању и васпитању.

Поздрављајући учеснике округлог стола, градоначелник Бијељине Мићо Мићић нагласио је да дуално образовање подразумијева и прилагођавање образовања потребама тржишта рада. Градоначелник је изразио спремност да у току љета Град Бијељина обезбједи праксу за 5 студената Пољопривредног факултета.