Učešće studenata u tradicionalnoj Ljetnoj školi u Voronježu

0
2099

U okviru međunarodne saradnje između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Voronješkog državnog agrarnog univerziteta Petar I Veliki (Ruska Federacija) po treći put studenti našeg univerziteta učestvuju u već tradicionalnoj Ljetnjoj školi u Voronježu. Na čelu sa nastavnicima i studentima Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo, studenti Ekonomskog fakulteta Brčko, Pedagošog fakulteta Bijeljina, Filozofskog fakulteta Pale, Bogoslovskog fakulteta Foča i Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Pale, imali su priliku prisustvovati tematskim predavanjima iz pripadajućih naučno-obrazovnih oblasti, posjetiti znamenite objekte ruske kulture, kao i učestvovati u sportskim takmičenjima.

Nastava za studente i nastavnike Poljoprivrednog fakulteta obavljena je na teoretskom i praktičnom nivou. Proizvodne sposobnosti zemljišta Ruske Federacije, primjena fungicida, herbicida i insekticida u svrhu zaštite i uvećanja poljoprivredne proizvodnje, organizaciono-ekonomske karakteristike upravljanja poljoprivrednim resursima Ruske Federacije, kao i Gazdovanje širokolisnim šumama umjerenog pojasa Ruske federacije u vremenu klimatskih promjena, jesu neke od obrađenih tema u okviru nastave u Ljetnjoj školi.

Na Dan sjećanja i žalosti u Ruskoj Federaciji, koji je posvećen žrtvama II svjetskog rata, organizovane su prigodne svečanosti u kojima su imali učešće svi učesnici Ljetnje škole.

Pored obrazovnog, studijsko putovanje imalo je i turistički karakter, te su posjećene Košice (Slovačka), Kijev (Ukrajina), Krakov (Poljska) i Budimpešta (Mađarska).

Na zvaničnom sastanku delegacije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koja je bila sačinjena od nastavnika i saradnika sa Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo, na čelu sa doc. dr Gutalj Markom (v.d. dekana istoimenog fakulteta) i sa druge strane ruske delegacije, sumirani su rezultati dosadašnje saradnje, pri čemu su dogovorene buduće aktivnosti u polju razmjene studenata i nastavnika, proširenja postojeće saradnje na međunarodnim projektima i obrazovnim aktivnostima.