Учешће студената у традиционалној Љетној школи у Вороњежу

0
2098

У оквиру међународне сарадње између Универзитета у Источном Сарајеву и Вороњешког државног аграрног универзитета Петар I Велики (Руска Федерација) по трећи пут студенти нашег универзитета учествују у већ традиционалној Љетњој школи у Вороњежу. На челу са наставницима и студентима Пољопривредног факултета Источно Сарајево, студенти Економског факултета Брчко, Педагошог факултета Бијељина, Филозофског факултета Пале, Богословског факултета Фоча и Факултета физичког васпитања и спорта Пале, имали су прилику присуствовати тематским предавањима из припадајућих научно-образовних области, посјетити знамените објекте руске културе, као и учествовати у спортским такмичењима.

Настава за студенте и наставнике Пољопривредног факултета обављена је на теоретском и практичном нивоу. Производне способности земљишта Руске Федерације, примјена фунгицида, хербицида и инсектицида у сврху заштите и увећања пољопривредне производње, организационо-економске карактеристике управљања пољопривредним ресурсима Руске Федерације, као и Газдовање широколисним шумама умјереног појаса Руске федерације у времену климатских промјена, јесу неке од обрађених тема у оквиру наставе у Љетњој школи.

На Дан сјећања и жалости у Руској Федерацији, који је посвећен жртвама II свјетског рата, организоване су пригодне свечаности у којима су имали учешће сви учесници Љетње школе.

Поред образовног, студијско путовање имало је и туристички карактер, те су посјећене Кошице (Словачка), Кијев (Украјина), Краков (Пољска) и Будимпешта (Мађарска).

На званичном састанку делегације Универзитета у Источном Сарајеву, која је била сачињена од наставника и сарадника са Пољопривредног факултета Источно Сарајево, на челу са доц. др Гутаљ Марком (в.д. декана истоименог факултета) и са друге стране руске делегације, сумирани су резултати досадашње сарадње, при чему су договорене будуће активности у пољу размјене студената и наставника, проширења постојеће сарадње на међународним пројектима и образовним активностима.